#10 Seaside Stout

Vilket bättre sätt att fira det nya året än med bryggning av den förtsa stouten. Det blir en Guinness Draught klon med utgångspunkt i ett recept från BYO där dock föreslagna EKG byts mot Challenger i bitterhumlegivan. Kaffedoften i garaget var juvlig denna bryggdag…

Ölet jäste inte utordentligt men plats behövdes för nya projekt. En sötare mellansölsstout blev resultat av denna bryggning.

Data:
– OG 1038
– FG 1016
– Abv 3,0 %
– IBU 45
– EBC 304
– Erhållen volym 16 l
– Bryggdatum 2012-12-31, tappat på flaska 2013-01-12.

Malt och extraktgivare:
– 2,3 kg pale ale malt
– 1,0 kg valsat korn
– 0,45 kg rostat korn

Humle mm:
– 38g Challenger kottar 7,6%, 60 minuter

Jäst:
– Wyeast 1084 Irish Ale

Procedur:
– Infusionsmäskning med 10,5 liter vatten vid 66°C i 60 minuter.
– Lakar ut 21 liter vört till SG 1038.
– Vörtkok i 90 minuter. OG 1044, spätt till 1038.
– Jäsning 12 dagar vid 22-24°C till FG 1016.
– Omtappning och primning med 34 g strösocker kokat till sockerlag.
– Kolsyrejäsning på flaska 14 dagar 22-24°C.

Bedömning (2013-03-14):
Fin Guinnesslik stoutsmak men saknar kropp och volym. Ett test på en Guinness surger gav ett hyggligt skum men det sysntes att ultraljudet inte hade så mycket att ”ta tag i” i ölet och därmed inte ruskade om det särskillt väl. Den låga alkoholstyrkan påverkar givetvis smaken men om man betraktar ölet som en folköl är det en helt OK stout.

Bilder från bryggningen:

Det här inlägget postades i Brygder. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>