#11 Globetrotter IPA

En spökbryggare med en spännande önskelista på ingredienser bidrog starkt till detta försök att fånga hela världen i en flaska öl. En rejäl IPA med massor av citrus var två tydliga mål. Mörk crystal valdes som enda specialmalt för att få en enkel och tydlig maltprofil och ge utrymme för humlekatalogen att få fritt spelrum. Sagt och gjort!

Data:
– OG 1078
– FG 1015 (jäsning pågår)
– Abv 8,3 % (jäsning pågår)
– IBU 107
– EBC 51
– Erhållen volym 22 l
– Bryggdatum 2013-03-24, tappat på flaska 2013-04-10.

Malt och extraktgivare:
– 7,7 kg pale ale malt
– 0,5 kg Crystal 200 (Vikingmalt)

Humle mm:
– 50g Columbus/Tomahawk kottar 17,1%, 60 minuter
– 10g Riwaka kottar 4,8%, 20 minuter
– 10g Fuggle kottar 6,4%, 20 minuter
– 10g Citra kottar 14,8%, 20 minuter
– 10g Riwaka kottar 4,8%, 10 minuter
– 10g Fuggle kottar 6,4%, 10 minuter
– 10g Citra kottar 14,8%, 10 minuter
– 40g Citra kottar 14,8%, 1 minuter
– 26g Columbus/Tomahawk kottar 17,1%, Torrhumling.

Jäst:
– Safale S-04 & Safale US-05

Procedur:
– Infusionsmäskning med 20 liter vatten vid 67°C i 60 minuter.
– Lakar ut 28 liter vört till SG 1070.
– Vörtkok i 60 minuter med kontinuerlig kompensation för avdunstad vört. OG 1078.
– Jäsning 9 dagar vid 22-24°C till FG 1015.
– Tillsatt torrhumlen till primären 8 dagar vid 22-24°C till FG 1015
– Omtappning och primning med 59 g strösocker kokat till sockerlag.
– Kolsyrejäsning på flaska 14 dagar 22-24°C.

Bedömning (2013-0x-xx):
Återkommer med bedömning…

Bilder från bryggningen:

Det här inlägget postades i Brygder. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>