#12 Björkö Special Bitter

Förrådsrensning med brittiskt tema. En ljus (ej helt typriktig) ESB med klassiska brittiska humlesoreter och en cascade aromgiva på toppen. Stort tack till Jonas på Hamra Hembryggeri som räddade mig med ett extra jäsrör mitt i påskstridens hetta.

Data:
– OG 1056
– FG 1015
– Abv 5,4 %
– IBU 37
– EBC 19
– Erhållen volym 22 l
– Bryggdatum 2013-03-30, tappat på flaska 2013-04-08.

Malt och extraktgivare:
– 0,638 kg pale ale malt
– 4,671 kg pilsner malt
– 0,1 kg Crystal 200
– 0,5 kg Caraplus 10

Humle mm:
– 40g Challenger kottar 7,6%, 60 minuter
– 10g Fuggle kottar 6,4%, 20 minuter
– 10g Fuggle kottar 6,4%, 10 minuter
– 10g Fuggle kottar 6,4%, 5 minuter
– 25g Cascade kottar 6,8%, 1 minut

Jäst:
– Wyeast London ESB Ale 1968

Procedur:
– Infusionsmäskning med 15,5 liter vatten vid 68°C i 60 minuter.
– Lakar ut 28 liter vört till SG 1048.
– Vörtkok i 60 minuter. OG 1056.
– Jäsning 9 dagar vid 22-24°C till FG 1015.
– Omtappning och primning med 59 g strösocker kokat till sockerlag.
– Kolsyrejäsning på flaska 14 dagar 22-24°C.) (jäsning pågår)

Bedömning (2013-xx-xx):
Återkommer med bedömning…

Det här inlägget postades i Brygder. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>