#14 – Winter Warmer Ale

Vid andra ”kurstillfället” med mina ”lärlingar” skulle jag brygga något själv medans de bryggde på sin egna nya utrustning bredvid. ”Lärlingarna” körde amerikanskt (se #15) så jag körde brittisk med Challenger och Fuggles humle, extra låg kolsyrehalt och en högre alkoholstyrka för vintervärmens skull.

Data:
– OG 1053
– FG 1009
– Abv 5,8 %
– IBU 35
– EBC 30
– Erhållen volym 21 l
– Bryggdatum 2013-11-17, tappat på flaska 2013-11-30.

Malt och extraktgivare:
– 5,0 kg Maris Otter Pale Ale malt
– 0,3 Caraplus 10
– 0,3 Crystal 150

Humle mm:
– 15g Magnum kottar 12,7%, 60 minuter
– 9g Northern Brewer kottar 9,3%, 60 minuter
– 11g Challenger kottar 7,6%, 10 minut
– 10g Fuggles kottar 6,4%, 5 minut
– 10g Fuggles kottar 6,4%, 1 minut

Jäst:
– Safale S-04

Procedur:
– Infusionsmäskning med 13,5 liter vatten vid 69-68°C i 60 minuter.
– Lakar ut 25 liter vört till SG 1052.
– Vörtkok i 60 minuter. OG 1053 efter spädning.
– Jäsning 13 dagar vid 22-24°C till FG 1009.
– Omtappning och primning med 52 g strösocker kokat till sockerlag.
– Kolsyrejäsning på flaska 14 dagar 22-24°C.

Bedömning (2013-xx-xx):
Återkommer med bedömning…

Det här inlägget postades i Brygder. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>