#16 – Seaside Stout remake

Stouten är slut i förrådet så det var dags för ett nytt försök med Seaside Stout (se batch #10). Sist blev det en svag folköl så det var intressant att se om det men en färsk och väl aktiverad jäst skulle bli en bättre utjäsning.

SG efter lakningen kom ut lågt igen precis som i förra batchen. Krossningen av det rostade kornet blev kanske inte tillräckligt bra eller så är effektiviteten i bryggerket helt enkelt lägre med denna något geggigare mäsk.

Jäsningen kom igång långsamt och avtog snabbt. En folköl även denna gång. Kan jag ha haft otur med dålig jäst två gånger i rad på just den här ölen?

Data:
– OG 1045
– FG 1017
– Abv 3,7 %
– IBU 45
– EBC 337
– Erhållen volym 17 l
– Bryggdatum 2014-01-04, tappat på flaska 2013-01-18.

Malt och extraktgivare:
– 2,4 kg Pale Ale Malt
– 1,0 kg valsat korn
– 0,5 kg Rostat korn

Humle mm:
– 44g East Kent Golding kottar 6,6%, 60 minuter
– Protafloc, 20 minuter

Jäst:
– Wyeast 1084 Irish Ale

Procedur:
– Infusionsmäskning med 10 liter vatten vid 68°C i 60 minuter.
– Lakat ut 23 liter vört till SG 1033.
– Vörtkok i 60 minuter. OG 1045.
– Jäsning 14 dagar vid 22-24°C till FG 1017.
– Omtappning och primning med 2,7g strösocker per liter öl.
– Kolsyrejäsning på flaska 14 dagar 22-24°C.

Bedömning (2014-xx-xx):
Återkommer med bedömning…

Det här inlägget postades i Brygder. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>