#3 Västkust sn.I.P.A

Dags för tredje bryggningen och den första med det lilla bryggverket. Det blir en humlebombad IPA med stor del late hopping med både engelsk och amerikansk humle. Receptet inspirerat av diverse recept på nätet.

Data:
– OG 1062
– FG 1015
– Abv 6,5 %
– IBU 59
– EBC 21
– Erhållen volym 5,5L
– Bryggdatum 2011-01-29, tappat på flaska 2011-02-06.

Malt och extraktgivare:
– 1,8 kg Viking Pale Ale Malt
– 80 g Viking Caraplus 10
– 4 g Thomas Fawcett Chokladmalt

Humle mm:
– 3g Magnum kottar, 60 minuter
– 11g Challenger pellets, 30 minuter
– 20g East Kent Golding kottar, 20 minuter
Protafloc,  20 minuter
– 50g Cascade puckar, 1 minut

Jäst:
Wyeast 1318 London Ale III Activator

Procedur:
– Infusionsmäskning med 5 liter vatten vid 67° C i 60 minuter.
– Lakar ut 8 liter vört till SG 1050.
– Vörtkok i 60 minuter. OG 1062.
– Jäsning 4 dagar vid 18-24°C till FG 1016.
– Jäsning 4 dagar vid 17-20°C till FG 1015.
– Omtappning och primning med socker, 2,3 g/l (totalt 13g socker kokat till sockerlag).
– Kolsyrejäsning på flaska 14 dagar 18-20°C.
– Lagring på flaska i 14 dagar ca 15°C.

Då kylspiralen inte är dimensionerad för 10 literskastrullen kyldes vörten genom att kastrullen placerades i en snödriva. Det funkade men tog förhållandevis lång tid. Lite slarv med temperaturmätningen gjorde att jäsningen kan ha påbörjats vid en något förhöjd temperatur. Detta i kombination med en begränsad syrestättning av ölet misstänks vara orsaken till att jäsningen avstannade efter 3 dagar. En kraftig omskakning av jäshinken sparkade jäsningen igång igen ca 1 dygn för att ännu en gång avstanna. Ölet tappades om och lagrades något svalare ett par dagar innan tappning på flaska.

Bedömning (2011-03-05):
Mycket litet skum som snabbt lägger sig. Tydlig citrusarom men inte så mycket som förväntats och önskats från Cascade humlen. En jästig ton finns i aromen men återfinns (tack och lov) inte i smaken. Den läge kolsyrahalten känns helt rätt och smakerna störs inte av spritsiga bubblor. Kraftig beska och fruktig smak som dock inte helt döljer den högre alkoholhalten. En mer smakrik och aromatisk öl hade förväntats men det blev ändå en ganska välbalanserad IPA som skall bli spännande att följa med ytterligare lagring. Ännu mer smak- och aromhumle nästa gång?

Bilder från bryggningen:
Det här inlägget postades i Brygder. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>