#4 Björkö Pub Ale

Fjärde brygden blir en ljus Bitter tänkt något åt Boddington pub ale hållet. Receptet inspirerat av diverse Boddington klonerecept på nätet men bitterhumlen blev lite av en förrådstömning.

Data:
– OG 1046
– FG 1010
– Abv 4,8 %
– IBU 29
– EBC 14
– Erhållen volym 27l
– Bryggdatum 2011-02-13, tappat på flaska 2011-02-24.

Malt och extraktgivare:
– 4,706kg Viking Pale Ale Malt
– 0,2kg Viking Caraplus 10
– 0,06kg Viking Crystal 150
– 0,15kg Strösocker

Humle mm:
– 4g Magnum kottar, 60 minuter
– 6g Challenger pellets, 60 minuter
– 20g East Kent Golding kottar, 60 minuter
Protafloc,  20 minuter
– 10g East Kent Golding kottar, 3 minuter

Jäst:
Wyeast 1318 London Ale III Activator

Procedur:
– Infusionsmäskning med 13 liter vatten vid 67° C i 60 minuter.
– Lakar ut 28 liter vört till SG 1046.
– Vörtkok i 60 minuter. OG 1046.
– Jäsning 11 (!) dagar vid 20-23°C till FG 1010.
Jäsningen påbörjades vid för låg temperatur vilket innebar en seg start. Jäsningen avstannade sedan efter ett par dagars kraftigt bybblande och tunnan ruskades om ordentligt vilket fick liv i jäsningen igen. Jäsprocessen blev mycket utdragen denna gång.
– Omtappning och primning med socker, 2,6 g/l (totalt 70g socker kokat till sockerlag).)
– Kolsyrejäsning på flaska 14 dagar 20-23°C.)

Bedömning (2011-03-11):
Mycket ljus gul färg (klart ljusare än förebilden Boddington Pub Ale) med ett ganska fast småbubbligt skum som dock lägger sig efter ett par minuter. Fräsch mild och söt maltsmak och mycket liten bitterhet. En lawn mower beer tror jag minsan. För att komma närmare orginalet bör man utesluta tillsättning av socker för kolsyrejäsning och bara gå på restkolysyran från primärjäsningen.

Bilder från bryggningen:

Det här inlägget postades i Brygder. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *