#5 Salty Dog Brown Ale

Bryggeriets 5:e skulle bli en något mörkare öl och humlad med friska amerikanska humlesorter. Vikings Dark Ale malt skall bidra med både färg och arom.

Data:
– OG 1048
– FG 1010
– Abv 5,0 %
– IBU 48
– EBC 51
– Erhållen volym 25l
– Bryggdatum 2011-03-07, tappat på flaska 2011-03-12. 

Malt och extraktgivare:
– 3,4kg Viking Pale Ale Malt
– 1,3kg Viking Dark Ale Malt
– 0,44kg Viking Crystal 150

Humle mm:
– 21g Magnum kottar, 60 minuter
– 25g Amarillo kottar, 20 minuter
– 20g Cascade kottar, 10 minuter
– 20g Cascade kottar, 0 minuter
Protafloc,  20 minuter

Jäst:
Safale S-04

Procedur:
– Infusionsmäskning med 13 liter vatten vid 67° C i 60 minuter.
– Lakar ut 28,5 liter vört till SG 1045.
– Vörtkok i 60 minuter. OG 1048.
– Jäsning 5 dagar vid 20-22°C till FG 1010.
Vis av tidigare erfarenhetet syresattes ölet ordentligt innan jästen tillsattes. Jäsningen blev intensiv och ölet var i princip utjäst på 3 dagar.
– Omtappning och primning med socker, 2,6 g/l (totalt 61g strösocker kokat till sockerlag).) 
– Kolsyrejäsning på flaska 14 dagar 20-22°C.)

Bedömning (2011-03-25):
Härlig mörkbrum färg men inte så mörk som jag hoppats på. Litet relativt fast skum som dock lägger sig efter ett tag. Underbar maltig och fruktig arom med inslag av persika, banan och citrus. Låg kolsyrehalt helt i linje med intentionen och en lång smak med fin balans mellan malt och humle. Bryggeriets bästa såhär långt!

Bilder från bryggningen:
Filmklipp

Det här inlägget postades i Brygder. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>