#6 Celebration Ale 1971-2011

Det har varit stiltje i bryggeriet ett tag nu då jobb, trädgård, båt mm har prioriterats. Det börjar bli utplockat i hyllorna efter att under en lång period kunnat njuta av lyxen med 5 egna sorter att välja mellan. Bryggeriets 6:a blir en specialöl inför ett speciellt jubileum. Utgångspunkten blir den mycket lyckade #1 American brown ale men denna gång skall det bli en något mörkare brygd och med ännu mer frisk Cascade humle.

Data:
– OG 1051
– FG 1009
– Abv 5,5 %
– IBU 42
– EBC 35
– Erhållen volym 23l
– Bryggdatum 2011-05-11, tappat på flaska 2011-05-21.

Malt och extraktgivaroe:
– 5kg Viking Pilsner malt
– 0,5kg Viking Caraplus 10
– 0,063kg Thomas Fawcett Chokladmalt

Humle mm:
– 20g Magnum kottar , 60 minuter
– 50g Hallertau Tradition kottar , 20 minuter
– 0,5 krm Protafloc,  20 minuter
– 70g Cascade puckar, 1 minut

Jäst:
Safale S-04

Procedur:
– Infusionsmäskning med 14 liter vatten vid 68° C i 90 minuter.
– Lakar ut 27 liter vört till SG 1047.
– Vörtkok i 60 minuter. OG 1050.
– Jäsning 10 dagar vid 22°C till FG 1009.
– Omtappning och primning med socker, 2.7 g/l (totalt 60g strösocker kokat till sockerlag).)
– Kolsyrejäsning på flaska 14 dagar 22°C.)

På grund av tjänsteresor och andra omständigheter så blev ölen stående i jästunnan mycket längre än nödvändigt. Effekterna av detta återstår att se vid provningen.

Bedömning (2011-06-25):
Snabbprovning med nedslående resultat. En bismak som inte var trevligt gjorde att flaskorna snabbt ställdes undand och plockades fram först en månad eller två senare och då ver det som en helt annan öl. Desvärre dokumenterades aldrig provningen och batchen tog snart slut.

Bilder från bryggningen:

Det här inlägget postades i Brygder. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>