#7 Amarillo Mountain Ale

Efter ett (alltför) långt uppehåll i brygeriet är det åter dags att mäska, laka och koka. 7:an var tänkt att bli en enkel, frisk, ljus amerikansk ale men blev under processen både mörkare och något alkoholstarkare än ursprungstanken. Den nyss inköpta Cascadehumlen fick också lämna plats åt en äldre påse Amarillo som hittades långt in i frysen. Tanken på en ”Amarillo Mountain” som helt enkelt ”fick bli det den blev” istället för något genomtänkt, växte fram. Sagt och gjort.
Data:
– OG 1055
– FG 1015
– Abv 5,3 %
– IBU 40
– EBC 31
– Erhållen volym 21l
– Bryggdatum 2012-11-02, tappat på flaska 2012-11-08.
Malt och extraktgivare:
– 5,0kg Weyermann Pale Ale Malt
– 0,9kg Viking Carapale
– 50g Thomas Fawcett Chokladmalt
Humle mm:
– 29g Magnum kottar, 60 minuter
– 20g Amarillo kottar, 20 minuter
– 40g Amarillo kottar, 0 minuter
Protafloc,  20 minuter
Jäst:
Safale S-04
Procedur:
– Infusionsmäskning med 15 liter vatten vid 67° C i 60 minuter.
– Lakar ut 27 liter vört till SG 1053.
– Vörtkok i 60 minuter. OG 1055.
– Jäsning 5 dagar vid 22-24°C till FG 1015. Något oklar avläsning då två mätinstrument användes.
– Omtappning och primning med socker, 2,6 g/l (totalt 56g strösocker kokat till sockerlag).)
– Kolsyrejäsning på flaska 14 dagar 22-24°C.)
Bedömning (2012-11-24):

Tja, en ok Ale men för lite maltkaraktär och sötma. Torr och med en gräsig arom och eftersmak. Kanske skulle humlen som hittades långt inne i frysen åkt i soppåsen istället då den troligtvis åldrats för mycket. Kolsyrehalten precis som önskat. Återstår att se vad lite lagring gör.

Bilder från bryggningen:

Det här inlägget postades i Brygder. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>