#8 Golden Kent

Nytt försök att skapa något ljust och enkelt. Pilsnermalt som grund, en dos karamellmalt för en viss fyllighet och lite vetemalt för friskhet och skum. En klassiskt brittisk humle i form av East Kent Golding tillsatt i tre steg får sätta präglel på både smak och arom. Ingen chokladmalt så långt ögat når. En ”Golden Kent” helt enkelt.

Data:
– OG 1045
– FG 1009
– Abv 4,7 %
– IBU 30
– EBC 11
– Erhållen volym 22,5 l
– Bryggdatum 2012-11-17, tappat på flaska 2012-11-25.

Malt och extraktgivare:
– 4,05 kg Weyermann Pale Ale Malt
– 0,9 kg Viking Carapale
– 0,4 kg Viking Vetemalt

Humle mm:
– 17g Nothern Brewer kottar, 60 minuter
– 40g East Kent Golding kottar, 20 minuter
– 30g East Kent Golding kottar, 10 minuter
– 30g Amarillo kottar, 0 minuter
– Protafloc, 20 minuter

Jäst:
– Safale S-04

Procedur:
– Infusionsmäskning med 13,5 liter vatten vid 68-67° C i 90 minuter.
– Lakar ut 28 liter vört till SG 1041.
– Vörtkok i 60 minuter. OG 1052, spätt till 1045.
– Jäsning 8 dagar vid 22-24°C till FG 1009.
– Omtappning och primning med socker, 2,7 g/l (totalt 57g strösocker kokat till sockerlag).

– Kolsyrejäsning på flaska 14 dagar 22-24°C.

Bedömning (2012-12-09):
Fruktig arom. Tunt skum som snabbt lägger sig. Ljusgul klar färg. Mycket tunn kropp med frisk fruktig smak med inslag av persika och citrus. En större fyllighet hade gjort sig bra men annars precis den friska fläkt som det var tänkt. Perfekt för att övertyga den som gillar ”en ljus lager” att komma över till ”den andra sidan”…

Det här inlägget postades i Brygder. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>