#9 Västkust s.n.I.PA 2.0

Kylan har kopplat sitt grepp om skärgården och något värmande behövs. Ingen klassisk winter ale men väl en murrig IPA. Münchenermalt för en tydlig brödig maltkaraktät och färgbidrag, karamellmalt för en rundare smak och volym. Några gram chokladmalt för ytterligare färg. En trippel Cascadegivor får bidra till smak och arom. Två olika sorters torrjäst var en nödlösning då det endast fanns en påse kvar av önskad sorkt och ett paket inte räckt för att äta upp allt socker som väntas ur maltblandningen. Är det någon gångman skall glömma Protafloc sä är det när man gör en mörkare öl…

Data:
– OG 1060
– FG 1013
– Abv 6,2 %
– IBU 45
– EBC 35
– Erhållen volym 23 l
– Bryggdatum 2012-12-09, tappat på flaska 2012-12-17.

Malt och extraktgivare:
– 5,0 kg Weyermann Pale Ale Malt
– 1,0 kg Viking Münchenermalt
– 0,63 kg Viking Caraplus 10
– 0,22 kg Viking Carapale
– 44g Thomas Fawcett Chokladmalt

Humle mm:
– 38g Nothern Brewer kottar, 60 minuter
– 20g Cascade kottar, 20 minuter
– 20g Cascade kottar, 10 minuter
– 20g Cascade kottar, 0 minuter

Jäst:
– 1 påse Safale S-04
– 1 påse Safale US-05

Procedur:
– Infusionsmäskning med 17 liter vatten vid 69-67° C i 90 minuter.
– Lakar ut 28 liter vört till SG 1058.
– Vörtkok i 60 minuter. OG 1065, spätt till 1060.
– Jäsning 8 dagar vid 22-24°C till FG 1013.
– Omtappning och primning med socker, 1,5 g/l (totalt 61 g strösocker kokat till sockerlag).- Kolsyrejäsning på flaska 14 dagar 22-24°C.) (jäsning pågår)

Bedömning (2013-01-12):
Fruktig humlearom och med en smak av persika men med en viss syrlighet som inte helt passar in. Maltsmaken försvinner liksom bakom syrligheten. Oxidering eller för mycket citrustoner från Cascaden? Alkoholhalten sticker fram en del men inte besvärande. Medelfylligt och lagom kolsyrat öl. Stort skum som dock lägger sig inom några minuter över den bärnstensfärgade ölen.

Det här inlägget postades i Brygder. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till #9 Västkust s.n.I.PA 2.0

  1. Jonas skriver:

    Tjena David!
    Hoppas brygden blir bra trots jästblandningen. Du skulle hört av dig, jag har båda sorterna i kylen :-)
    Jonas Hamra Hembryggeri

    • david skriver:

      Tack Jonas, det luktar gott i jäsröret i alla fall :-)

      En mycket intensiv jäsning i två dagar avstannade sedan helt på ett FG på 1014. Efter en kraftig omskakning av jäshinken kom jäsningen dock igång igen.

      Tanken slog mig att springa bort till dig för att tigga jäst men så vaknade experimentlustan och jag blandade istället.

      Vi får göra ömsesidiga studiebesök vid tillfälle!

      //David

Lämna ett svar till Jonas Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>