#1 – American Brown Ale

Då var det dags för första bryggningen med den egna utsrustningen. Receptet tas från hembryggningskursen 2009 och skall bli en American Brown Ale.

Data:
– OG 1051
– FG 1013
– Abv 5,0 %
– IBU 42
– EBC 33
– Erhållen volym 21 L
– Bryggdatum 2010-12-25, tappat på flaska 2011-01-01. 

Malt och extraktgivare:
– 5kg Weyermann pilsnermalt
– 0,5kg Weyermann Carahell karamellmalt
– 50g Thomas Fawcett Chokladmalt

Humle mm:
– 20g Magnum kottar , 60 minuter
– 50g Hallertau Tradition kottar , 20 minuter
– 0,5 krm Protafloc,  20 minuter 
– 52g Cascade puckar, 1 minut

Jäst:
– Safale S-04

Procedur:
– Infusionsmäskning med 15 liter vatten vid 68° C i 60 minuter.
– Lakar ut 29 liter vört till SG 1050.
– Vörtkok i 60 minuter.
– Vörten på 21 liter OG 1056 späds med kallt kranvatten till 23 liter OG 51. 
– Jäsning 7 dagar vid 18-20°C till FG 1013.
– Omtappning och primning med socker, 6,5 g/l (totalt 143g socker kokat till sockerlag). 
– Kolsyrejäsning på flaska 14 dagar 18-20°C.

Bedömning (2011-01-14):
Relativt stort skum som dock lägger sig på någon minut till ett 5mm skumlager som sedan bli kvar. Klar rödbrun färg utan synlig grumling. Riktigt god frisk alesmak med tydliga inslag av citrus. Kolsyrehalten något för hög vilket var väntat efter en felräkning vid primningen. Sju olika bedömmare under helgen lämnade spontana bedömningar mellan ”vad gott det var” till ”wow det här var ju riktigt gott”. Ett klart godkännt betyg på bryggeriets allra första brygd!

Bilder från bryggningen:

 

Det här inlägget postades i Brygder. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till #1 – American Brown Ale

  1. Tomas skriver:

    Snygga etiketter ! har du gjort dom själv eller köpt dom ?

  2. david skriver:

    Tack! Jag har gjort dem själv och skriver ut dem på vanligt papper i färglaserskrivaren och fäster dem med mjölk.

  3. Sofia skriver:

    Här kommer ölprovar-utlåtande från Sofia & Bengan:
    – Positivt med mycket skum under lång tid.
    – Ser väldigt fint ut!
    – Luktar Ale – Ahh
    – Kraftig smak.
    – Ganska mycket beska som stannar kvar i gommen.
    – Bengt är lyrisk över att skummet är kvar under hela stickningen.

    Sammanfattningsvis:
    Mustigt, bra beska, fint skum. Jättegott – bra klass!!! Vi är helt ärliga – kan inte hitta något negativt och det var inte för mycket kolsyra.

    Grattis David!!!! :) :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>