Nam Prik Ong – Thailändsk köttfärssås

Dags att prova chillin i en maträtt värdig en sval ale. Valet faller på en hetare variant på den svenska köttfärssåsen, thailändska Nam Prik Ong.

4 portioner
500g blandfärs
1 paket risnudlar
5 vitlöksklyftor
6 charlottenlökar
4 plommontomater
Saften av en limefrukt
3 matskedar fisksås
2 heta chillifrukter utan stjälk (här användes 2st omogna heta Serrano Tampiqueno samt en mild Pasilla).
En handfull basilika blad
Socker och salt
Matolja
Vatten

  • Stek de hela tomaterna i en stekpanna utan olja tills de fått fär och lägg dem sedan åt sidan.
  • Stek charlottenlöken, chilifrukterna och vitlöksklyftorna på samma sätt.
  • Bryn köttfärsen samtidigt som du kör charlottenlök, chili, tomater och vitlök i en mixer till en puré.
  • Blanda alla ingredienser i en stekpanna med lite matolja och låt koka ett par minuter. Späd med vatten om det blir för tjockt. Tillsätt fisksåsen och limesaften och smaka av med socker och salt.
  • Blanda ner basilikabladen och servera med risnudlarna och färska grönsaker.
  • Avnjut den heta rätten med en ljus sval ale, tex en Pub Ale.
Det här inlägget postades i Mat. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>