Steak and Ale Pie

Det är vanligt att man väljer en viss dryck utifrån vald maträtt. För en ölentusiast kan det vara lika självklart att välja en bra maträtt till ett förutbestämt öl. Ibland väljer man till och med att laga maten med öl som ingrediens. Här följer ett recept på en god Steak & Ale Pie som gör sig förträffligt med en sval ale. Brittiskt så det förslår.

Ingredienser
Salt
Peppar
1dl Vetemjöl
100g färska champinjoner
1st stor gul lök
120 g kålrot
2st morötter
1st selleri stjälk
2st vitlöksklyftor
1 tsk Whorcesterchiere sås
1st grönsaksbuljongtärning upplöst i ett glas vatten
1st köttbuljongtärning upplöst i ett glas vatten
800g grytbitar av nötkött
1tsk torkad timjan
0,5l porter/stout eller mörk ale

Tillagning
Dela champinjonerna, hacka löken, tärna kålroten och skiva selleri och morötter. Lägg allting i en bunke.

Tärna köttet i lagom stora munsbitar.
Blanda salt och peppar med ca 1dl vetemjöl och rör sedan ner köttbitarna så att de blir täckta av mjölblandningen runt om.

Hetta upp lite olja i en stekpanna och bryn köttbitarna så att de får färg runtom. 

Flytta över köttet till en stor gryta och lägg i alla grönsaker och svampen. Fräs grönskaerna tillsammasn med köttet en stund och häll sedan över alen, buljongen samt timjan. Om inte vätskan täcker grönsakerna kan man hälla i mer öl eller lite vatten.

Koka upp och låt stå och puttra i 1,5-2 timmar och låt sedan stå och svalna. Förvärm ugnen till 200°C.

Rulla ut smördegen och skär ut rutor, rektanglar eller cirklar som skall fungera som lock till de formar du använder. Använd en av formarna som mått och skär med en kniv några millimeter utanför.

Sleva eller häll över köttgrytan i formarna och läg sedan på smördegslocken. Klämm åt smördegen runt kanterna på formen så att det sluter tätt.

Stick några hål med en vass kniv i locket så att ångan kan smita ut när formen är i ugnen. Överblivna smördegsrester kan användas för dekorationer på locket.

 

Ställ in formarna i ugnen på en plåt (det kommer att bubbla över) och låt stå i ca 20 minuter vid 200°C* eller tills degen blivit en gyllenbrun skorpa.

Ta ut formarna och låt svalna något innan servering. Servera med gröna ärtor och tjocka pommes frites. Salt och vinäger till pommes fritesen och en sval ale i glaset.

* 45-50 minuter vid 190°C om du låtit grytan svalna helt, tex om du gjort grytan dagen innan. Det fungerar även alldeles utmärkt att frysa ner pajen med ogräddat lock och sedan stoppa in dem direkt i ugnen när man blir sugen. Räkna då med 1 timma i ugnen.

 

Det här inlägget postades i Mat. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *